maanantai 27. heinäkuuta 2009

Sämpylöitä ja inkiväärikakkua

Hetken hiljaiselon jälkeen ehdin taas netin ääreen. Tein viime viikolla vuokaleipää, ja päätin tehdä samasta taikinasta tänään sämpylöitä ja pienemmän vuokaleivän, sämpylät siis muffinssivuoalla. Ei kun voitelemaan, ja kappas, ei taikinasta riittänytkään sämpylöiden lisäksi leipään, mutta vuoka oli jo voideltu. Oli siis pakko tehdä vielä makea kakku, inkiväärimaustekakku tällä kertaa. Molemmat ohjeet on muokattu Allergisen keittokirja -nimisen opuksen resepteistä, ihan hyviä ideoita sieltä saa, vaikka en ihan kaikkia juttuja allekirjoitakaan. Vältä maltodekstroosia, joopajoo...

Kuitusämpylät (samasta taikinasta voi siis tehdä myös suht ison vuokaleivän)

5 dl täysjyväriisijauhoja
1/2 dl soijajauhoja
1 rkl ksantaania
1 rkl kuivahiivaa
1/2 dl seesaminsiemeniä
1/2 dl pellavansiemenrouhetta
1 tl yrttisuolaa
1 tl sitruunamehua
1/2 dl rypsiöljyä
1 1/2 rkl siirappia
4 dl lämmintä vettä
1 vatkattu kananmuna

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää sitruunamehu, öljy, siirappi ja vesi. Vatkaa voimakkaasti, kunnes kaikki aineet ovat sekoittuneet ja paakkuja ei näy. Voitele muffinssivuoan kolot (12 kpl, tai yksi leipävuoka). Lisää taikinaan kananmuna ja vatkaa voimakkaasti sekaisin.

Ota taikinasta kourallisen kokoisia osia ja laita koloihin. Voit tasoittaa sämpylöiden pinnan jauhetutuin käsin (maissitärkkelys tai jauhoseokset toimivat). Jos teet vuokaleipää, levitä taikina vuokaan, tasoita pinta ja kohota noin puoli tuntia.

Sitten valinnan mukaan:
Paista sämpylöitä 200 asteessa keskiritilätasolla noin 20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea ja sämpylät irtoavat kiltisti vuoasta.

Paista vuokaleipää samassa lämpötilassa alimmalla ritilätasolla noin 40 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea ja leipä on irronnut vuoan reunoista.

Anna jäähtyä sen aikaa, ettet polta kieltäsi. =)

Inkiväärikakku

Kun vuoka tosiaan oli pieni, tein pienen annoksen taikinaa... Normaalikokoiseen vuokaan tarvitsee tuplakokoisen taikinan.

1 dl kaurajauhoja
1 dl vaaleaa gluteenitonta jaohoseosta
1 tl ksantaania
1/2 tl ruokasoodaa
1/4 tl suolaa
1 1/2 tl inkivääriä
1 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
2/3 dl sokeria
1/2 dl rypsiöljyä
2/3 dl tummaa siirappia
1 1/4 dl maitoa
1 vatkattu kananmuna

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muut aineet voimakkaasti vatkaten. Sekoita, kunnes jauhopaakkuja ei näy. Voitele pieni (9x18 cm) vuoka ja kaada taikina siihen. Pitäisi olla sen verran löysää taikinaa, että ei tarvitse sekoittaa. Paista 175 asteessa alimmalla ritilätasolla noin puoli tuntia, kunnes kakku on irronnut vuoan reunoista. Jos teet isomman taikinan ja käytät kakkuvuokaa, on paistoaika noin tuplasti pidempi. Jos isomman taikinan paistaa pellillä, noin vartti riittää.

Kakun voi tarjota sekä lämpimänä että kylmänä. Ilmainen vinkki havaintojen pohjalta: Kakku leikkautuu paremmin jäähtyneenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti