tiistai 4. elokuuta 2009

Porkkanakakkua ja myslileipää...

... on tullut viimeksi tehtyä. Tässä ohjeet:

Porkkanakakku

3 kananmunaa
1,5 dl hedelmäsokeria
1 dl tavallista sokeria
3 dl hienoja riisojauhoja
1 tl ksantaania
1,5 tl ruokasoodaa
3 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
1 tl muskottipähkinäjauhetta
0,5 tl suolaa
4-5 porkkanaa raasteena
1 dl rypsiöljyä

Vatkaa sokerit ja kananmunat vaaleaksi vaahdoksi ja lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita öljy porkkanaraasteeseen ja lisää seos taikinaan. Voitele ja jauhota gluteenittomilla jauhoilla (glut. korppujauholla, mantelijauholla, tattarijauhoilla...) kakkuvuoka, jonka halkaisija on noin 24 cm.

Kaada taikina vuokaan ja paista alimmalla ritilätasolla 200 asteessa noin puoli tuntia, kunnes kakku on irronnut hieman vuoan reunoista. Anna kakun jäähtyä noin viisi minuuttia ja kumoa jäähtymään tasaiselle alustalle. Jäähtyneen kakun voit päällystää esimerkiksi tomusokerista ja sitruunamehusta tehdyllä tahnalla. Tarvittavan määrän voi kokeilla itse, koska minä en saa kyseistä sekoitusta ikinä kovin edustavan näköisesti levitettyä... ;)

Myslileipä
2 vuokaleipää

0,5 l vettä/mehua/maitoa/sekoitusta maun mukaan
1 tl suolaa
0,5 tl muskottipähkinää
0,5 dl fariinisokeria
1 dl hasselpähkinärouhetta
1 dl rusinoita
2 pss kuivahiivaa
3 dl tattarijauhoja
noin 6 dl täysjyväriisijauhoja
noin 3/4 dl rypsiöljyä

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Sekoita kulhossa suola, muskottipähkinä, fariinisokeri, pähkinärouhe ja rusinat. Lisää kädenlämpöinen neste joukkoon. Sekoita kuivahiiva tattarijauhoihin, ja lisää seos taikinaan. Sekoita hyvin ja anna turvota 10 minuuttia. Lisää riisijauhot vähän kerrallaan alustaen, lisää loppuvaiheessa myös öljy.

Jaa taikina kahteen leipävuokaan ja anna kohota liinan alla noin puoli tuntia. Voitele leivät vesi-siirappiseoksella ja paista 175 asteessa 50-60 minuuttia. Anna jäähtyä vuoissa noin vartin ajan, ja kumoa sen jälkeen tasaiselle alustalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti